Migacz - w tle opowieść o typowych usterkach...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

ASV 37000 km nic......, ale szykuje się do wymiany gumek stabilizatora. Raz po dzwonku w krawężnik i naprawie zderzaka miałem okropnego świerszcza gdzieś w okolicy lewego nawiewu obok kierownicy, stukałem pukałem wkońcu zaczołem rozbierać i składać. Świerszcz się nie wyniósł, aż do wczoraj... okazało się że śrubka od lewego nadkola jest wykręcona i czubkiem stuka o konstrukcje blachy. To niesamowite jak wibracje mogą się przenosić do wnętrza, dałbym sobie ręke uciąć że to hałas ze środka... :wink:
    ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• piotrekwawa
      Ambiente
      • 2005
      • 125

Zamieszczone przez MarcinJ
      Padła mi cewka
      A moglbys opisac jakie byly tego objawy. U siebie tez zaczynam podejrzewac cewke, ale wole sie upewnic :wink:
      Obajaw jest dość prosty na początku raz jechało dynamicznie raz nie, potem na deszczu zaczeło gasnąć (coraz większe problemy z odpaleniem po takim zgaśnięciu)
      W końcu zgasło i a amen.
      Więcej jest w wątku o silniku (Octavi) z silnikiem 1.6 AEE.
      Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• MarcinJ
        Drive
        • 2005
        • 84

Obajaw jest dość prosty na początku raz jechało dynamicznie raz nie, potem na deszczu zaczeło gasnąć (coraz większe problemy z odpaleniem po takim zgaśnięciu)
        W końcu zgasło i a amen.
        Damn, wiec czeka mnie chyba wymiana :| Chociaz lepiej teraz, niz jak samochod padnie gdzies na trasie :?
        Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
          Oparcie to trzeba zawias posmarowac ten na gorze i bedzie cisza.
          U mnie jest luz na dolnym mocowaniu i to to stuka :? moze ta sprezyna jest za slaba :roll:
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• piotrekwawa
            Ambiente
            • 2005
            • 125

W końcu zgasło i a amen.
            Damn, wiec czeka mnie chyba wymiana :| Chociaz lepiej teraz, niz jak samochod padnie gdzies na trasie :?
            U mnie nikt tego nie potrafił zdiagnozować w końcu jak padła to: laweta i dość przypadkowy warsztat wymiana (diagnoza) :evil: 600zł i jeszcze o !#!@#U fakture musiałem się wykłucić.

Komentarz

• MarcinJ
              Drive
              • 2005
              • 84

U mnie nikt tego nie potrafił zdiagnozować w końcu jak padła to: laweta i dość przypadkowy warsztat wymiana (diagnoza) 600zł i jeszcze o !#!@#U fakture musiałem się wykłucić.
              U mnie tez nikt na razie tego nie wykryl :evil: Podejrzewano silniczek krokowy (koszt, chyba ok. 1200 zl) wiec z dwojga zlego wole juz cewke :? Przynajmniej bede juz wiedzial co sugerowac w warsztacie

A powiedz jeszcze, czy z ta zepsuta cewka, samochod sam z siebie (bez zadnej twojej ingerencji) lapal starsznie wysokie obroty?
              Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• piotrekwawa
                Ambiente
                • 2005
                • 125

U mnie nikt tego nie potrafił zdiagnozować w końcu jak padła to: laweta i dość przypadkowy warsztat wymiana (diagnoza) 600zł i jeszcze o !#!@#U fakture musiałem się wykłucić.
                U mnie tez nikt na razie tego nie wykryl :evil: Podejrzewano silniczek krokowy (koszt, chyba ok. 1200 zl) wiec z dwojga zlego wole juz cewke :? Przynajmniej bede juz wiedzial co sugerowac w warsztacie

A powiedz jeszcze, czy z ta zepsuta cewka, samochod sam z siebie (bez zadnej twojej ingerencji) lapal starsznie wysokie obroty?
                nie obrotów nie łapał raczej miał chęć "zdechnięcia" praca na trzech cylindrach, klekotanie silnika. Jeśli u Ciebie to silnik krokowy, przepustnica to daj do wyczyszczenia komuś kto to robi profesjonalnie. (150zł)

Komentarz

• misiekwaw
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 7715
                  • Ford

Zamieszczone przez piotrekwawa
                  Jeśli u Ciebie to silnik krokowy, przepustnica to daj do wyczyszczenia komuś kto to robi profesjonalnie. (150zł)
                  może to sobie sam profesjonalnie wyczyścić, a koszty zamkną się w 10zł :P
                  Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                  http://www.disi-tune.pl
                  Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                  Był WRX
                  Była Octa

Komentarz

• piotrekwawa
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 125

Zamieszczone przez MisiekWAW
                    Jeśli u Ciebie to silnik krokowy, przepustnica to daj do wyczyszczenia komuś kto to robi profesjonalnie. (150zł)
                    może to sobie sam profesjonalnie wyczyścić, a koszty zamkną się w 10zł :P
                    Jak ma pojęcie i Koledzy pomogą :wink: to sobie napewno poradzi

Komentarz

• MarcinJ
                      Drive
                      • 2005
                      • 84

Dzieki, zobacze, co z tego wyjdzie :wink:
                      Pozdrawiam, Marcin

Komentarz

• misiekwaw
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 7715
                        • Ford

Jak ma pojęcie i Koledzy pomogą :wink: to sobie napewno poradzi
                        przecież nic nie stoi na przeszkodzie temu, zeby koledzy pomogli :wink:
                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                        http://www.disi-tune.pl
                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                        Był WRX
                        Była Octa

Komentarz

• Sebastian_M26
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 1823
                          • Superb II (3T4)

Znajomy mi kiedyś w ASO mówił że jakość aut sprzed face liftingu 2001 była lepsza
                          Prawda?
                          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Jakosc wielu aut, kiedys byla lepsza. Teraz liczy sie cena - jak najtaniej zrobic, a jak sie bedzie psuc to dobrze bo serwisy zarobia. Najprostrzy przyklad Toyota, niby niezawodne auto - tak, ale tylko do czasu a potem lawinowo leci wszystko. Mercedes, era niezniszczalnosci tych aut skonczyla sie na modelu W124
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Sebastian_M26
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 1823
                              • Superb II (3T4)

Znajomy mi kiedyś w ASO mówił że jakość aut sprzed face liftingu 2001 była lepsza
                              Chodziło mi o Octavie ( 1998-2000r)
                              Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

teraz auto na wystwe na jakims salonie motoryzacyjnym jest robione z rozmachem
                                a potem głównym konstruktorem zostaje księgowy i wtedy jest juz pozamiatane 8)

Komentarz

• piotrekwawa
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 125

Zamieszczone przez djczas
                                  teraz auto na wystwe na jakims salonie motoryzacyjnym jest robione z rozmachem
                                  a potem głównym konstruktorem zostaje księgowy i wtedy jest juz pozamiatane 8)
                                  Tak jest teraz tylko oszczędności i to nietylko w motoryzacji ja pracuje w IT ostatnio rozmawiałem z kolegą z IBM i ten bez żenady stwierdził: "wycinamy się cenowo z konkurencją więc wszystko musi być tańsze kiedyś dysk pracował bezawaryjnie 5 lat teraz ledwo do końca gwarancji starczy." A potem :cry:

Komentarz

Jakieś stuki w maglownicy na listwie przy skręcie.

Komentarz

• Kmab
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 269

Do listy dorzucam rozwalające się prowadnice szyb...

A pomyśleć, że rodzice w swoim 8letnim nissanie almerze (składany w Japonii) nawet akumulatora nie wymieniali nie mówiąc już o jakichkolwiek usterkach... :evil:
                                      Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• adik_s
                                        Rider
                                        • 2005
                                        • 259

Zaczął mi wariować migacz, raz miga, raz nie. Pewnie coś z przerywaczem, sobie pomyślałem .
                                        i znowu szlag trafił przerywacz,ale teraz ASO nie zarobi :szeroki_usmiech tzn wcześniej jak padł to zero kierunkowskazów, teraz (narazie - ale zapewne do czasu) caly czas pipcze (jakby był włączony kierunek czy awaryjne tylko w takim tempie,że po 2min boli głowa i piana z ust idzie)... Na szczescie czasami na pol godziny przestanie :szeroki_usmiech

Komentarz

• gulinski
                                          Classic
                                          • 2005
                                          • 27

To co tu czytam zaczyna mnie PRZERAŻAĆ, chce się związać z modelem 2002/2003 (TDI),
                                          czy to dotyczy wszystkich wersji? Jak jest z wersją 4x4 ?

Komentarz

• Kmab
                                            Rider
                                            • 2005
                                            • 269

Zamieszczone przez gulinski
                                            To co tu czytam zaczyna mnie PRZERAŻAĆ, chce się związać z modelem 2002/2003 (TDI),
                                            Taka sama jak każda inna Octavia. Ma niestety jej typowe wady :cry:
                                            Jeździłem już kilkoma różnymi samochodami, różnych marek i w każdym aucie występowały drobne upierdliwości. W niektórych bardziej, w niektórych mniej.
                                            Nie przerażaj się tym wątkiem. Mimo frustracji związanej z kilkoma upierdliwościami uważam, że Octavia to dobry samochód :wink:

W innych autach może być jeszcze gorzej! :diabelski_usmiech
                                            Obecnie na tapecie Subarak OBK 2.0D

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

gulinski, Zaufaj mi, ze france bywaja jeszcze bardziej wybredne :diabelski_usmiech
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• adik_s
                                                Rider
                                                • 2005
                                                • 259

hehe nie przerażaj sie, ja właśnie mam z lutego 2003 octe i w sumie to takie pierdoły padały, silnik, skrzynia, cała reszta bez zarzutu, a przebieg jak widac - no juz 126tyś :P:P co do mojego wczesniejszego wpisu- przerywacz jeszcze działa :szeroki_usmiech tylko ten regulator zaworów pierdzielony... w tygodniui bedzie wymieniany

Komentarz

• gulinski
                                                  Classic
                                                  • 2005
                                                  • 27

Przepraszam czy Octavia to jest produkt podpadający pod klasę w klasie WV Golf, czy projekt przy którym, w pracy nad nim, jednemu z inżynierów wylała się kawa?

Przedtem jeździłem Fiatem Uno (co tydzień byłem utetłany po łokcie, zrobiłem tym 80 kkm, przez 7 lat, a jak stałem obok tego obiektu to słyszałem jak go tetrtole wpieprzają)
                                                  średnio wymieniałem w tym łożyska piast przednich co 20kkm, o ciagłych problemach z ukł hamulcowym nie wspomnę bo krócej wyliczać byłoby dni w których był sprawny, instalacja elektryczna to pomyłka inżyniera elektryka, skrzynia sie jeb#$%a, silnik o dziwo nie mam nic przeciwko, zawieszenie przednie - makabra, blacharka - puszki po sardynkach są trwalsze

Jeżeli zaczynam dostrzegać podobne awarie przy podobnych przebiegach, u ludzi któży eksploatują samochód w sposób normalny to uważam że producie który teraz w promocji kosztuje 60 kPLN mozna spodziewać się więcej :?

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

gulinski, Mam tez porownanie do takiego Una oraz do Kadetta ktory jest ponad dwa razy starsze niz omawiane Uno. I Fiat i Opel rdzewieje tak samo. Sposob w jaki sa poskladane blachy na Fiacie wola o pomste do nieba. Rdzewieje wszystko nawet bak (Opel ma alumiowy).

Po 75tys km w Octavi jedyna rzecza jaka trzeba bylo zrobic to wymiana gumek przy stabilizatorze oraz na gwarancji poszlo lozysko w kole. 25zl za te elementy to nie jest duzo :twisted:
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...